Är du beroende av olja?

2011 verkade det som vintern aldrig kom, det var som en evig höst med små konstiga dagar av sprakande solsken och klarblå himmel, nästan som en vårdag. Idag räknar jag det alla fall som att vintern för första gången kom till oss här i Göteborg när vi äntligen fick oss ett rejält snöfall med ett vackert vitt täcke som lade sig direkt. Lite sent påkommet tycker vissa och jag får väl ta och hålla med, men jag tycker ändå vi ska fira händelsen med att lyssna på Vivaldis vinterkonsert ur Le quattro stagioni eller De fyra årstidernahär har ni en fin inspelning på Spotify. De som längtar efter våren kan istället lyssna på den välkända vårkonserten om de vill!

2010 var dock vintermånaderna dock de kallaste jag har upplevt på länge. Jag kom ihåg att det redan kom snö i november kort innan min födelsedag. Senaste det var snö på min födelsedag var när jag var riktigt liten och farfar kunde inte komma på mitt kalas för att hans uppfart var helt igensnöad och han kunde inte få ut bilen ur garaget. Mitt i en sådan vinter är de väl få som tänker på vår livsstils negativa konsekvenser på vår jord. Global uppvärmning? En rätt frånvarande tanke under extrema vintrar, men nu så kanske det är dags att ta sig en frågeställare. Det är ganska allmänt att fokusera på just jordens uppvärmning på grund av de fossila bränslen vi släpper ut i atmosfären. Det finns dock en annan aspekt man ofta glömmer som just nu är av högsta prioritet, ändå är den frågan inte lyft tillräckligt på agendan. Jag talar om den punkt där oljeproduktionen när sin absoluta topp, det som man ofta kallar peak oil. Man brukar ofta i den här debatten säga att oljan kommer att ta slut, det kommer det dock aldrig göra, men denna topp innebär fortfarande stora problem då oljan kommer sina så kraftigt att pumpningen av den kommer bli allt mindre lönsamt vilket i sin tur leder till dyrare olja och bensin. Forskare spekulerar för fullt när denna topp kommer att komma och det är svårt att nå någon generell konsensus, men de flesta forskare tror ändå att peak oil kommer att inträffa mellan 2015-2020. Vi är alltså snart där och det är hög tid att agera.

Det kanske inte känns så jättebetungande att oljeresurserna sinar, men när man tänker efter så är det så mycket i ens dagliga liv som direkt eller indirekt idag behöver olja för att fungera. Världen runt så är 35 procent av vår energiförsörjning beroende av olja, sedan har vi transporterna. Dagens bilflotta består ungefär av 94 procents oljeberoende fordon och denna höga siffra innebär ju stora problem för framtidens kommunikationer och infrastruktur. Hur ska vi ta oss till jobbet när bilen får stå still i garaget? Sedan kan man ju undra hur man ska mätta sin hunger när majoriteten av vårt jordbruk är starkt oljeberoende både p.g.a. oljeslukande traktorer på åkrarna, transporten av maten samt framställningen av konstgödsel. Problematiken med oljan innebär en dominoeffekt; högre oljepriser leder till högre matpriser. Med takt som oljan sinar ökar också girigheten efter den. Alla är vi beroende, och när man är beroende av något som håller på att minska i utbud så tar man gärna till allt mer extrema åtgärder för att tillgodo se sig med dessa resurser, som en alkoholist som desperat suger ut de sista dropparna tappat vin ur heltäckningsmattan. Olja är ofta en central del av många väpnade konflikter världen runt. Saddams krig i Kuwait hade sin bakomliggande i orsak i irakisk misstänksamhet om huruvida Kuwait borrade efter olja på Iraks territorium. Det senare Irakkriget tycktes den ursprungliga anledningen till invasion från amerikansk sida varit att säkra ev. massförstörelsevapen som USA aldrig hittade, istället fann man stora oljefält och potential för amerikanska företag att bygga upp ett land helt raserat av krig och förstörelse.

För att komma från alla dessa nämna hemskheter krävs det nu politisk handling. Vi kan minska vårt oljeberoende om vi bara vill, precis som alkoholisten försöker med på sina AA-möten. Vi har redan erkänt vårt oljeberoende, nu är det dags att hitta något annat. Vi borde satsa på mer kollektiva lösningar när det gäller våra transportsystem. Att åka vår för en i samma bensinslukande bil nedför breda motorvägar tillhör historien. Biogas är idag det bästa miljövänliga alternativ till oljan som borde främjas speciellt med politiska styrmedel. Vår mat måste framställas närmare oss och på ekologiska gårdar. Istället för konstgödsel borde bönderna använda hederligt gammalt koskit helt enkelt. Utformningen av vårt samhälle idag har helt och hållet utgått från långa bilresor här måste vi tänka om. Sverige måste decentraliseras. Långa resor till avlägsna köpcentrum är något mycket opraktiskt i framtiden. Vi borde ha fler och mindre butiker närmare oss där vi bor så vi kan resa på ett bekvämare sätt och på ett hållbarare sätt, till exempel med god kollektivtrafik och bra cykelbanor.

Som du nu kanske förstår så är vi alla beroende av olja mer än vad vi vill tro, men som tröst så vet du nu även också att det finns en väg bort från det. När vi blir mindre oljeberoende blir vi mindre sårbara, precis som alkoholisten blir mindre utsatt i sitt missbruk. Vi oljeholister är de som drabbas värst när peak oil kommer samtidigt som våra langare i oljetäta delar av världen fröjdas i vår framtida panik med stigande oljeprisar. Därför behöver vi förnyelsebart. Bana väg för framtiden och blicka framåt!

1 tanke på “Är du beroende av olja?

  1. Pingback: Har vi nått “Peak-kultur”? | bachbloggen

Lämna en kommentar